Fåglarna kvittrar, vi har bytt till sommartid och det är äntligen dags att gå ut och fixa i trädgården, balkongen eller på uteplatsen. Här tipsar vi om några favoriter att ställa framför ytterdörren eller på trappen vid entrén. Extra bonus är att plocka in några blommor från krukan och förgylla hemmet med. Välkommen vårfest ute såväl som inne!
Narcisser
Narcisser är några av de allra populäraste vårblommorna. De finns i flera färger och former. Vanligast är påsklilja, Tête-à-tête och pingstlilja. Alla är förknippade med tidig vår, eftersom de är bland de första blommorna som dyker upp när snön smälter och marken börjar tina. Deras färg och form, särskilt den glada gula blomman med en trattformad mitt och långa kronblad, gör dem lätt igenkännliga. Men narcisser finns även i andra färger som vitt, orange och ibland i mer komplexa färgkombinationer.
Narcisser finns i många olika former och färgnyaner. Här i en utställning på Chelsea Flower Show. Foto: Erika Wallin
Narcisser är tåliga lökväxter som blommar tidigt på våren och klarar både frost och snö, vilket gör dem perfekta för den svenska våren.
Narcisser är oerhört köldtåliga och klarar lätt såväl några minusgrader som snö. Foto: iBulb
Den vanligaste narcissen i handeln är den lilla minipåskliljan Tête-à-tête. Den har ett lågt och robust växtsätt som gör den tacksam att använda. Den håller formen väl och fungerar fint som stöd till andra växter. Tête-à-tête användas främst i krukor ute, men även inomhus som en bords- eller fönsterdekoration. Eftersom alla narcisser trivs bäst i svalare temperaturer kommer blomningen dock inte att hålla lika länge inomhus. Alla narcisser fungerar utmärkt som snittblommor. Hållbarheten i vas är god, särskilt om vattnet byts ut regelbundet.
Den populära Tête-à-tête lyser upp på frukostbrickan. Foto: Åsa Myrberg
Glasvaser på rad med vårens blommor. Foto: iBulb
I trädgården lyser narcisser upp oavsett om de är i rabatten eller på trappor och i entréer. De är inte kräsna utan trivs i både soliga och halvskuggiga lägen. De är lättskötta – näring har de i löken, så se bara till att jorden i krukan inte torkar ut. Efter blomningen går det bra att plantera ut dem i trädgården för blomning kommande år.
Hyacinter
Länge har hyacinten varit en typisk advents- och julblomma för oss svenskar. Men nu börjar hyacinter dyka upp i allt större utsträckning på våren. Hyacinter i ljuva pastelltoner av rosa, ljusgult och aprikos är omåttligt populära och kallas ofta vårhyacinter.
Vårhyacinter finns i härliga nyanser av lila, gult och vitt. Foto: Malin Björkholm
De hyacinter som säljs under våren är botaniskt sett samma växt som de hyacinter som finns till advent. Det vetenskapliga namnet är Hyacinthus orientalis. Skillnaden är att de hyacinter som finns nu på våren blommar naturligt, medan de hyacinter som finns till jul är behandlade med kyla för att blomma så tidigt. Det finns flera trädgårdsmästare i Sverige som odlar både hyacinter för advent och inför våren.
Vårhyacinter har kraftfulla och väldoftande blommor. Precis som narcisser blommar hyacinter bäst i svalare temperaturer. De fungerar även ypperligt inomhus, men då blir blomningen mer kort och intensiv. Uterummet och den inglasade balkongen är perfekta platser för dem – där är det svalt på natten men skönt under dagen.
Alla bäst trivs såväl narcisser som vårhyacinter ute i lite svalare temperaturer. Foto: Malin Björkholm
Precis som med narcisser går det bra att plantera ut lökarna i trädgården efter blomningen. Till skillnad från narcisserna, som sällan ändrar utseende, kan du inte förvänta dig lika kraftig blomning på de hyacinter som kommer de kommande åren. Blommorna blir skirare och lite tunnare.
Fina tillsammans – ute!
Hyacinter och narcisser är väldigt fina tillsammans. Antingen kan du göra en härlig samplantering eller plantera några olika krukor med en sort i varje kruka. Narcisser och hyacinter kan med fördel planteras tillsammans med andra köldtåliga växter som penséer, gyllenlack och tusensköna.
Narcisser och vårhycinter tillsammans med andra tidiga vårblommor. Foto: Åsa Myrberg
Fördelen med att sätta en växt i varje kruka är att du enkelt kan möblera om bland dina växter och få olika uttryck. Fördelen med att samplantera i en större kruka är att du inte behöver oroa dig för vattningen lika ofta. Tänk på att soliga och blåsiga vårdagar gör att jorden torkar ut snabbt!
Hyacinterna kan ibland behöva stöd, så har du grenar från klippta buskar i trädgården passar de ypperligt. Foto: Annika Christensen
Fina tillsammans – inne!
Vårlökar är bedårande att plocka in till dukningen. Det finns flera olika alternativ att använda dem på.
Du kan plantera om dina vårlökar i en lämplig kruka. Antingen i sällskap med andra växter eller flera av en och samma sort tillsammans.
Tête-à-tête i samplantering med primula. Foto: Åsa Myrberg
Den fylldblommiga minipåskliljan har ett charmigt utseende. Foto: Malin Björkholm
Det är också fint att skölja bort jorden från lökarna och placera dem i vackra glas så att lökarna syns. Tänk på att inte fylla på allt för mycket vatten, det räcker om rötterna får vatten. Löken vill gärna vara torr!
En skön kombination av svenskodlade blomsterlökar. Foto Malin Björkholm
Du kan också plocka in några blommor från din utekruka. En enda liten blomma av Tête-à-tête på sovrummet, toaletten eller bordet kommer garanterat att lysa upp din dag!
Tête-à-tête på servetten. Foto: iBulb
Checklista för vårens blommor och trädgårdsfix:
-
Plantera narcisser: Välj bland populära sorter som påsklilja, Tête-à-tête eller pingstlilja. De trivs både ute på trappan eller i kruka och är tåliga nog för den svenska våren. Efter blomning kan de planteras ut i trädgården.
-
Hyacinter för vårens färg: Fyll din trädgård eller balkong med pastellfärgade vårhyacinter. De är väldoftande och fungerar bra både inne och ute. Kom ihåg att de också kan planteras ut i trädgården efter blomningen.
-
Skapa en vacker samplantering: Kombinera narcisser och hyacinter med andra köldtåliga växter som penséer, gyllenlack eller tusensköna. Samplantering ger en fin helhet.
-
Dekorera med blommor inomhus: Plocka in några blommor från utekrukan eller placera lökar i vackra glas. Tête-à-tête på bordet eller som dukningens lilla detalj ger ett fräscht vårigt intryck.
-
Ge växterna rätt plats: För bästa resultat, placera narcisser och hyacinter på en solig eller halvskuggig plats. På blåsiga vårdagar, kom ihåg att jorden i krukorna kan torka ut snabbt, så håll koll på vattningen!