Tulpanens resa från Holland till vasen

Under våren kan vi både från luften och på marken se de vidsträckta blomsterlöksfälten i Holland med all sin färgprakt. I området kring Lisse och Hillegom finns de fält som är mest kända när det gäller blomsterlök, även om de numera odlas över hela Holland

Blomman hinner knappt slå ut förrän det är dags att knipsa av den, låta blad och stjälkar vissna ner och all näring gå tillbaka till löken. Metoden är en förutsättning för att det ska bildas nya livskraftiga sidolökar som i sin tur kan drivas i blom i växthusen under den kommande säsongen. Blomsterlökarna plockas upp maskinellt under juni månad. Därefter rensas de för hand; friska lökar sorteras efter storlek och sjuka lökar tas bort.

I Sverige används nästan uteslutande lökar med en omkrets på ca 12 cm, som ger hög kvalitet på slutprodukten. En sundhetskontroll görs strax innan leverans för att säkerställa att löken är frisk.Varje år mellan augusti till och med november anländer tulpanlökarna till till drivningsföretagen då det är dags för plantering.

Detta kallas för lökläggning. Allt sker i omgångar – plantering, kylning och drivning – så man har en jämn fördelning under hela säsongen. När löken är planterad staplas den i stora kylrum där temperatur och fuktighet är mycket viktigt. Löklådorna står i kylen i ca fyra månader i olika temperaturer för att löken ska utvecklas på rätt sätt. Därefter tar man ut den för drivning och återigen spelar temperatur och fuktighet en mycket stor roll. För nu går det snabbt!

Efter ca tre veckor är det dags att skörda! Ett vant öga och tränade fingrar vet exakt när det är dags att skörda de olika tulpansorterna. Efter skörden är det viktigt att man eftersträvar en så låg temperatur som möjligt. Ju varmare det är för tulpanen desto snabbare blommar den över.