I januari börjar den viktigaste säsongen för svenskodlade tulpaner. Julen har städats ut och istället för adventsljus tar vi in fräscha krispiga tulpaner som ger färg och ljus i vintermörkret. Blomsterfrämjandet har träffat inredaren och tv-profilen Ernst Kirchsteiger som ger sin syn på hur tulpaner, glädje och inredning hänger ihop.
När Blomsterfrämjandet har träff med Ernst över telefon är han lite uppvarvad. Han har precis kommit hem från en tur i skogen där han mötte tre älgar, en ko och två kalvar, springande i hög fart. En spännande upplevelse, som blir möjlig när man bor på landet och väljer att inleda arbetsdagen med en skogspromenad. Efter lite inledande prat om älgar, skogen och våra gemensamma värmländska rötter hoppar vi in på dagens ämne: tulpaner.
Fyra ord som Ernst förknippar med tulpaner
Ljud, budbärare, skönhet och demokrati. Ernst utvecklar:
-Jag tycker att tulpaner låter underbart och gosar gärna med dem. När jag trycker på dem så gnäller och gnisslar de på ett så där gött sätt!
-Jag tycker att tulpaner låter underbart och gosar gärna med dem. När jag trycker på dem så gnäller och gnisslar de på ett så där gött sätt!
-De är också en tydlig budbärare av livets gång, när granriset tas bort är tulpanerna en hälsning om att våren är på väg, livet återvänder och något nytt startar.
– Skönhet – tulpanen är en av de absolut vackraste blommorna. Formen är logisk och självklar: rak stjälk, rena blad och en grandios blomma i en perfekt symmetri.
– Avslutningsvis tycker jag att tulpanen är en demokratisk blomma. Den passar lika bra oavsett yrke eller inkomst. Tulpaner finns på köksbordet när du dricker kaffe likväl som i fikarummet på ålderdomshemmet och i den ultramoderna funkisvillan. Tulpanen är liksom allmän och finns överallt. Inte märkvärdig, utan folklig, det gillar jag!
Ernst har ett långt förhållande till tulpaner. Faktiskt kan han inte minnas att han någon gång under sina 63 år levt helt utan tulpaner. De har alltid funnits vid hans sida, på ett eller annat sätt.
-Vi kommer bra överens tulpanen och jag, vi har inget otalt med varandra. Vi kan faktiskt säga att vi är kompisar, skrattar Ernst med sitt bullriga skratt som startar någonstans långt ner i magen.
Ljud, budbärare, skönhet och demokrati är fyra ord som Ernst förknippar med tulpaner. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger
Barndomsminne
Ernst Kirchsteigers föräldrar kom som arbetskraftsinvandrare till Degerfors i Värmland på 50- talet. Pappan som också hette Ernst och mamma Edeltraud arbetade båda i ortens järnverk. Integrationen skedde via dans på Folkets Park där det nya språket övades in till dåtidens rytmer.
En av Ernst första minnen av tulpaner kommer från den tiden. Ernst minns sin pappa som en liten satt man som älskade att påta i trädgården efter jobbet. Pappan satte ner tulpanlökar på hösten och när våren kom tog han med sonen ut i trädgården för att betrakta resultatet.
– Pappa rätade på ryggen, tog min lilla hand i sin stora, valkiga arbetarnäve och frågade med stolthet i rösten Har du sett något vackrare? Det var väldigt fint att stå där tillsammans och betrakta de ljusgula, dubbla tulpanerna som pappa var så oerhört stolt över.
Att inreda med tulpaner
Ernst har under många år arbetat som inredare på IKEA, inspirerat genom tv-rutan och numera har han också sin egen kollektion Ernst. I inredningssammanhang tycker Ernst att tulpanen har en självklar plats.
-I min roll som inredare tittar jag mycket på former och tulpanen har en extremt logisk och grafisk form. Tittar man in i ett rum ser man direkt om det finns tulpaner, de tar för sig.
Färgerna är rena och inte tveksamma. Jag tycker att man ska akta sig för att skapa en inredning som är så stel och tillrättalagd att man inte kan ta emot en bukett tulpaner oavsett färg. Jag brukar säga att hemmet inte får bestämma över dig, du ska bestämma över hemmet! Tulpaner ska det alltid finnas plats för, hävdar Ernst.
En bukett tulpaner ska det alltid finnas plats för tycker Ernst. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger
Mina tulpaner reser runt i hemmet
Tillhör du dem som ställer dina tulpaner på en plats, kanske köksbordet, för att låta dem stå där till det är dags att ta farväl? Du är inte ensam, men så går det inte till hemma hos Ernst.
– När jag rör mig i hemmet, så följer tulpanbuketten med. Om jag tar en kopp kaffe gör buketten mig sällskap vid fikastunden, tar jag ett bad får den följa med och pryda badrummet och ibland ställer jag buketten i sovrummet så att den är det första vi ser på morgonen. Tulpanerna gör mig sällskap under dagen och följer min rytm. Jag tycker att allt som ger dig energi ska flytta med och få vara där du är. Jag tror faktiskt att även tulpanerna uppskattar att få se lite olika horisonter, avslutar Ernst med ett nytt bullrande skratt som är härligt smittsamt.
Beroende på färgen i rummet kommer också tulpanerna att ta sig nya intryck. I ett blått eller grått rum ser buketten annorlunda ut än i ett rum som flödar i vitt. Dessutom kanske tulpanerna plötsligt ingår i ett stilleben som du inte ens visste att du hade!
Ytterligare en fördel med att flytta runt buketten är enligt Ernst att även om tulpaner är väldigt billiga, ökar det värdet på tulpanerna än mer. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger
Så sköter Ernst sina tulpaner
Ernst tycker om att pyssla med sina tulpaner och han sköter dem exemplariskt för att få dem att hålla så länge som möjligt.
Ernst tips:
– Se till att tulpanerna alltid har gott om vatten.
– Ta bort de nedersta bladen så att det inte blir för mycket blad i vattnet.
– Ge tulpanerna nya snittytor ett par gånger, det gör att de piggar på sig.
– Ställ gärna tulpanerna svalt på natten. Mina får ofta de stå i mitt orangeri, det är underbart att gå och hämta in dem på morgonen. Följ väderleksrapporten och om det ska bli en mild natt, låt dem stå ute längs husväggen. Bjuder natten på en regnskur blir tulpanerna riktigt lyckliga!
– Den som tycker att det är bökigt att flytta dem hit och dit får skärpa sig tycker jag, tulpanerna håller sig bättre om de får stå kallt på natten!
Tulpaner har alltid funnits vid Ernst sida, på ett eller annat sätt. Foto: Cecilia Möller Kirchsteiger