Tulpanguiden - Grattis alla pappor på Fars dag!

Grattis alla pappor på Fars dag!

Aktuellt | Okategoriserade

På söndag är det Fars dag och en dag att uppmärksamma och fira alla pappor. 

Historien om Fars dag tar sin början redan på 1910-talet i USA. Initiativtagare var Sonora Smart Dodd som ville hedra sin far William Smart för att han ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru dött i barnsäng. Mrs. Dodds initiativ spred sig och 1931 kom seden till Sverige. Dagen firades till en början i juni men har senare flyttats till november för att inte krocka med Mors dag som infaller i slutet på maj.

Fars dag har inte blivit lika uppmärksammad som Mors dag även om dagen är bekant för de flesta. En blomma till pappa för att visa uppskattning och kärlek är en fin gest som är både enkel och varm.

Amaryllis

Amaryllis är fin present till Fars dag eftersom växtens utveckling är rolig att följa ända fram till jul, från dess att det är en lök i en kruka tills dess att den börjar blomma. Om du ger din pappa en amaryllis i kruka på fars dag kommer den troligtvis att blomma lagom till Lucia. Amaryllis finns i många olika färgnyanser och med varierande form och storlek på de eleganta blomklockorna.

För att utvecklas väl behöver amaryllis endast vattnas sparsamt. Löken tycker inte om att bli blöt så det bästa är att vattna på fatet eller i krukkanten. Jorden kan gärna torka upp mellan vattningarna. Näring behöver inte tillsättas eftersom löken är laddad med allt som behövs för blomningen.

Amaryllisen vill gärna stå ljust, annars är risken att stänglarna blir långa och rangliga. Ju varmare amaryllisen står desto snabbare drivs den i blom. Vill du påskynda blomningen är därför en varm plats att föredra, medan en svalare placering gör att knopparna och blommorna håller längre.

Amaryllis fungerar lika bra oavsett om den står i kruka eller används som snittblomma. Ibland blir amaryllisstänglarna väldigt långa vilket gör att hela blomman lätt välter. Använd då istället blommorna som snitt. De är hållbara och kan placeras i en vacker vas, ensamma eller tillsammans med andra snittblommor. Mycket tjusigt är det att hänga amaryllisar upp och ner, i ett fönster, över matbordet eller kanske i ljuskronan. Amaryllisstjälken fylls då med vatten, vilket gör att blommorna håller sig fräscha länge.

Från varje stängel utvecklas i regel upp till fyra blommor så ju fler stänglar amaryllisen har, desto mer blomning kommer den att bjuda på.