Tulpanguiden - Tulpanens dag firas den 15 januari

Tulpanens dag firas den 15 januari

Aktuellt

Det är januari och det betyder att tulpansäsongen är i full gång. Nu på söndag den 15 januari firar vi tulpanens dag. Det är ett sätt att uppmärksamma att högsäsongen för denna populära blomma är här.

Svenskar är generellt mycket förtjusta i tulpaner. Det finns tulpanodlingar från Malmö i söder till Sundsvall i norr och varje år odlas ca 160 miljoner tulpaner i Sverige. Det gör tulpanen till den i särklass mest odlade snittblomman i Sverige.

Tulpaner som kommer från svenska trädgårdar känns igen på att de är märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige. Merparten av tulpanerna är dessutom märkta med certifieringen Svenskt sigill klimat.

En bukett med nyskördade tulpaner piggar upp i vintermörkret och förmedlar hopp om vår och ljusare tider. Det finns en uppsjö av olika sorter och färger på tulpanerna. I början av säsongen är de enkla sorterna i rena färger vanligast, men ju längre säsongen går desto rikare blir utbudet med fler fyllda och tvåfärgade sorter. En del tulpansorter doftar även riktigt gott!

Inför tulpanens dag har vi samlat skötseltips samt inspiration om hur du kan skapa tulpanbuketter på 7 olika sätt.

Lycka till!

Så lyckas du med dina tulpaner

 

1. Skär av 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Då tar tulpanerna lättare upp vatten.

2. Placera tulpanerna i en vas med kallt vatten. Låt förpackningen sitta kvar ca 1 timme om du vill ha raka stjälkar. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den. Ju svalare tulpanerna står desto längre håller de.

3. Eller se vår skötselfilm:

Tips på fina buketter

Blandbukett

Många tycker att tulpaner är som allra vackrast när man blandar olika färgnyanser. I en klassisk glasvas blir resultatet aldrig fel! För bäst hållbarhet ta gärna bort de nedre bladen och se till att det alltid finns vatten i vasen!

 

Korta stjälkarna

Om din bukett drar iväg och blir lång och ranglig går det utmärkt att korta stjälkarna. Det blir då en kompakt och robust bukett som passar utmärkt på det lilla bordet. Ett band runt vasen som tar upp nyansen i tulpanerna adderar extra piff.


Många vaser tillsammans

Istället för att placera alla tulpaner i en stor vas kan du dela upp dem i ett par mindre vaser. Det blir fint att ha vaserna tillsammans som på bilden, men det går också utmärkt att sprida ut dem. Till exempel kan vaserna ställas i en grupp på matbordet eller radas upp i fönstret.


Vitt och fräscht

Under julhelgerna har många haft huset fullt av julpynt och mys. När tomtar, kulor och gran har åkt ut är det dags för något nytt och många längtar efter en nystart. Vad passar då bättre än rent vita tulpaner?

 

Skapa ett stilleben

Det behöver inte vara en stor bukett för att skapa stämning. Några få tulpaner i små vaser på en bricka tillsammans med gröna kvistar skapar likväl ett tilltalande stilleben.

 

Delad glädje är dubbel glädje

Överraska någon du tycker om med en bukett tulpaner. Det kommer att lysa upp tillvaron för er båda. Att ge bort blommor känns ofta minst lika bra som att få blommor.


Par i buketter

Att skapa ett par buketter som kompletterar varandra ger skön stämning. Buketterna kan vara lika stora eller helt olika. Testa dig fram vad du tycker är finast!

 


Fler tips!Ytterligare mer än 100 (!) olika bukettförslag hittar du här