Tulpanguiden - Fira kärleken❤️

Fira kärleken❤️

Aktuellt

Alla människor behöver bli sedda och älskade. Samtidigt tycker många att det är svårt att visa känslor. Att uppvakta någon och berätta hur mycket personen betyder kan vara en utmaning. Tidsbrist, prestationskrav eller kanske risken att känslorna är obesvarade kan kännas som oöverkomliga hinder. De senaste åren har pandemin och vår allt mer digitala närvaro inte heller gjort de personliga mötena enklare.

Skogen ger lugn

Men det finns många sätt att förmedla kärlek. Ofta är det enkla det allra bästa. Varför inte packa ner finservisen och en bukett kulörta tulpaner och bjuda ut nära och kära på picknick i naturen? Bland mossa och vackra stenar. Vi lever i ett samhälle som ännu är lite på lågfart och det finns ingen plats som är så bra för vårt välmående som naturen. Det är inte bara en känsla, utan det finns väldokumenterad forskning som bekräftar att vi stressar ner, slappnar av och återfår vår förmåga att tänka klart när vi vistas i naturen. Dessutom behöver vi inte oroa oss så för att smitta varandra.

För det är viktigt att fira och det finns många olika sätt att göra det på. Med dem som står oss allra närmast – familjen och våra vänner. Eller en mysig dejt ute med din nuvarande eller kanske blivande partner? Ytterligare ett alternativ – skäm bort och visa dig själv uppskattning. Låt kärleken blomstra på det sätt som passar dig!

Tips till firandet ute

En utflykt till skogen med matsäck och festlig rekvisita. Kanske bor du nära, kanske en bit bort. Kommer du med cykel eller bil är det trevligt att ta med en patinerad låda och fylla den med gott fika och en bukett tulpaner. När picknicken har plockats upp kan du göra ett festligt arrangemang av tulpanerna. Det blir en fin inramning till picknicken.


Tulpanmassage 
– har du hört talas om det? Det är ett ord som poppar upp lite här och var, och en radiokanal utropade nyligen tulpanmassage som den nya trenden. Tulpanmassage betyder att man försiktigt viker ut tulpanens kronblad för att ge en illusion av att tulpanen är utslagen. Effekten blir att tulpanbuketten får ett mer busigt och vilt utseende, jämfört med den klassiskt mer strama formen. Om tulpanerna öppnar sig eller inte beror annars främst på vilken sort det är. Vissa sorter öppnar sig helt, medan vissa andra förblir stängda.

Kåsor och plastmuggar i alla ära, men när du vill bjuda på kalas i skogen är det festligt att ta med finservisen. Att blanda koppar och fat och komplettera på närmsta loppis är både personligt och kul. Ta med några udda vaser och en flaska med lite vatten och festbordet är klart! Är det kallt ute klarar sig tulpanerna fint utan vatten och du kan ställa dem i vatten när du kommer hem istället.

Utan sällskap? Ibland kan man frivilligt vilja eller ofrivilligt behöva fira ensam. Ta med en vacker bukett till dig själv, en god bok, något varmt att dricka och en skön filt.  Bli en del av skogen och njut av lugnet, stillheten och ditt eget sällskap.

Alla dagar är blomsterdagar och alla dagar är perfekta dagar att visa våra medmänniskor kärlek och uppskattning. Precis som att alla dagar är bra dagar att äta kanelbullar, om man tycker om det. Trots det finns det dagar som är speciellt tillägnade viss typ av firande. Alla hjärtans dag, den 14 februari, är en sådan dag. Traditionellt tänker säkert många på röda rosor och restaurangbesök, men lila tulpaner i skogen går precis lika bra.

Ett annat firande som också har fått en egen dag är den internationella kvinnodagen, den 8 mars. Då vill vi fira och hylla alla fantastiska kvinnor.

Den 1 mars är det fettisdagen och då passar semlor utmärkt. Picknick med enbart tulpaner och trevligt sällskap passar bättre för den som inleder fastan och firar ramadan som inleds den 3 april.  Kort därefter är det dags för andra att duka upp till påskpicknick då påskfirande börjar den 14 april.

Däremellan finns tusen andra anledningar att fira – födelsedagar och namnsdagar, att dagarna blir längre och ljusare eller kanske att restriktioner försvinner.

Fira det du vill och på det vis du tycker om!

Samtliga bilder i artikeln är fotograferade av Simon Olsson.