Tulpanguiden - Följ med till en tulpanodling

Följ med till en tulpanodling

Aktuellt

På familjeföretaget Alverbäcks Blommor på Ekerö  utanför Stockholm odlas 30 miljoner klimatneutrala svenska tulpaner varje år. Följ med syskonen Anders och Amanda Alverbäck och lär dig mer om tulpanodling och vad Från Sverige-märket betyder.

8 av 10 tulpaner är odlade i Sverige

Visste du att de allra flesta tulpaner som du hittar i butiken är odlade i Sverige? 14 tulpanodlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr odlar tulpaner. Det ger korta transporter och korta transporter är bra för tulpanernas hållbarhet. Det finns ett stort härligt urval av sorter och färger som går att kombinera i det oändliga. Huvudsäsongen för svenska tulpaner sträcker sig från januari till påsken, men även under höst och jul hittar man tulpaner som är odlade i Sverige.

Svenska trädgårdsmästare odlar årligen 160 miljoner tulpaner i Sverige vilket gör tulpanen till den överlägset populäraste snittblomman under perioden januari till påsk.

Svenska tulpaner är klimatsmarta

Bakom de vackra tulpanerna ligger ett stort hantverkskunnande och svenska tulpanodlare jobbar ständigt med att få fram tulpaner av toppkvalitet. Många odlingsföretag i Sverige är, precis som Alverbäcks Blommor, familjeföretag där flera generationer arbetat och arbetar tillsammans. Ofta kan du se på förpackningen vilken handelsträdgård tulpanerna kommer från. Alla odlare i Sverige märker dessutom sina tulpaner med ursprungsmärket Från Sverige, vilket betyder att tulpanerna är odlade, skördade, förpackade och kontrollerade i Sverige. Så här ser märket ut: