Tulpanguiden - Tulpanens dag firas den 15 januari

Tulpanens dag firas den 15 januari

Aktuellt

Den 15 januari firas Tulpanens Dag

Det finns svenskodlade tulpaner redan i slutet av september, samt till jul och nyår, men det är nu i januari som den riktiga tulpanfrossan börjar. De färgglada och underbart krispiga tulpanerna symboliserar ljusets återkomst och att våren är i antågande. Det finns nog ingen blomma som är så förknippad med vår och ljus som svenska tulpaner!

Det pågår drivning på många platser i Sverige så tillgången på närproducerade svenska tulpaner är god under hela den intensiva säsongen mellan nyår och påsk. Det finns odlare från Malmö i söder till Sundsvall i norr och det drivs ca 160 miljoner tulpaner i Sverige. Svenskodlade tulpaner håller längre och känns igen på att de är märkta med ursprungsmärkningen Från Sverige. En majoritet av de svenska tulpanerna är dessutom klimatcertifierade enligt Svenskt Sigill.

Titta efter de här två märkningarna så får du tulpaner som är drivna i Sverige. 

Tips för att lyckas med tulpaner!

Tulpaner är lätta att lyckas med och en tulpanbukett håller sig ca 1 vecka. Placera dem på en sval plats, så kan de hålla ännu längre.

För bästa hållbarhet: skär av ca 1 cm av stjälkarna av med en vass kniv. Det gör att tulpanerna lättare kan ta upp vatten. Placera tulpanerna i en vas och fyll på med friskt och svalt vatten. Låt stjälkarna få stöd under den första tiden de suger vatten. De blir då raka och fina. Ta sedan bort förpackningen och sätt vasen där du vill ha den, gärna ljust men helst inte i direkt solljus.

Om du har möjlighet kan du ställa tulpanbuketten svalt under natten, tex i ett uterum, så håller den längre.

 

reportage_tulpan2

Det finns svenska tulpandrivare  från Malmö i söder till Sundsvall i norr. Oftast står det på omslaget var tulpanerna är odlade.